
Meer over Sdigbo
Wat leuk dat je interesse toont en iets meer over ons en onze motivatie achter Sdigbo te weten wil komen. Ons verhaal is aan de ene kant bijzonder te noemen en aan de andere kant zeer alledaags. Kortom, leuk dat jij je even 5 minuten de tijd neemt voor het te lezen.
Rob Hoeijmakers en Maya Schmuki (oprichters van Sdigbo) zijn een stel en hebben een volwassen dochter en sinds 2021 een kleinzoon. Nu wilde het toeval dat onze dochter, schoonzoon en kleinzoon de wijde wereld gingen ontdekken. De afstand, zoals bij vele gezinnen, overbrug je tegenwoordig vaak met videobellen. Voor mij (Maya) was het gemis van onze kleinzoon groot en omdat hij zo van muziek houdt, heb ik maar besloten om wat videootjes op te nemen waarin ik hem wat kinderliedjes zing. De wielen van de bus … je kent ze wel.
Ik hoorde van onze dochter dat hij het erg leuk vond en er vaak naar wilde luisteren. Echter, op het moment dat we weer met elkaar aan het facetimen waren, swipete hij mij weg. Het was hem niet meer duidelijk of ik nou echt aan het praten was of dat ik een filmpje was.
Tussen echt en nep
Kortom het dilemma waar generatie Z al last van heeft, zal deze nieuwe generatie Alpha er gewoon domweg mee opgroeien. Zij weten zo straks niet beter meer. Wat is echt en wat is nep? Wanneer gebeurt iets realtime en wanneer is het een opname…
Dat zijn de uitdagingen waar ouders, opvoeders, leraren en opa en oma’s mee aan de slag moeten. Want zeker weten dat al deze technologische en digitale ontwikkelingen deze generaties beïnvloed en zal vormen.
Vooral oudere generaties kijken met zorg en angst naar deze ontwikkelingen want wij kennen nog een andere wereld. De wereld waar er frictie was wanneer je op het internet wilde. Waar je moest inbellen met een modem en waar handleidingen, die iets technisch uitlegde, meerdere pagina’s omvatten. Kortom een tijd waar niet de wereld en wij mensen beter waren, maar er wel aanzienlijk minder directe toegang was tot het internet en tot apparaten.
Daarom, het grootste verschil met vroeger is, dat er werkelijk geen barrière meer is om informatie te zoeken, je snel te vermaken met Netflix, apps als TikTok of games. Onze toegang tot deze synthetische werelden is frictieloos geworden.
Als volwassene overkomt je vaak een angst of wordt je onzeker omdat de digitale toekomst zo eindeloos lijkt. Bijna logisch dan ook dat we terugverlangen naar vroeger. Wonderbaarlijke bijkomstigheid is dan wel dat we dat vroeger vaak ietsjes te zeer romantiseren en mooier maken dan het in feite was.
Maar de hamvraag is nu dus hoe we deze nieuwe generatie Alpha kunnen helpen zodat zij tussen echt en nep, tussen synthetische en de reële wereld, op een fijne manier kunnen switchen, het begrijpen en ermee kunnen creëren en scheppen. Deze gedachte heeft geleid tot het opzetten van Sdigbo.

Uitdaging digitaal
Een van de dingen die wij nu vaak horen is de angst en onbegrip bij veel volwassenen over hoe deze jonge generatie wordt blootgesteld aan digitaal. Aan de ene kant heerst er angst voor FOMO (fear of missing out) dat kinderen die niet voldoende leren om digitaal vaardig te worden de aansluiting tot vele werkgebieden gaan missen. En aan de andere kant is er de angst, zelf als volwassene te falen, want er blijken een heleboel volwassenen nog niet digitaal geletterdheid te zijn. Hun soms defensieve reactie is mogelijk meer gericht om zichzelf hierin te beschermen en om ongemak te voorkomen.
Maar onze kinderen, kleinkinderen en de leerlingen op de basisscholen hebben daar erg weinig boodschap aan. Tenslotte herkennen ze de gevaren waar volwassenen het over hebben vaak niet. Want of we nou jong of oud zijn, een kenmerk van ons mensen is dat we over het algemeen van spelen houden. En juist dat is wat het kind vooral wil doen, spelen, leren en vooruitkomen.
Wanneer volwassenen vanuit hun angsten gaan beperken, dan hoef je geen opvoedkundige te zijn om te realiseren dat dit averechts werkt voor het kind.
Kortom, uitdagingen voor ons als volwassenen. Wij van Sdigbo zien echter ook duizend kansen en mogelijkheden. En waarop baseren we deze positieve uitzichten?
Kansen en mogelijkheden
We werken al jaren met het internet, doen onderzoeken over internetgebruikers, weten veel van marketing psychologie af en hebben jarenlang ook online-producten en diensten ontwikkeld.
Het digitale DNA zit net niet in onze generatie, maar wat ons al jaren drijft, is de nieuwsgierigheid in techniek en een grote portie gezond reflecterend vermogen. Want dit heb je nodig zodat je het kind en zijn proces van zijn digitalisering kan begrijpen en gezond kan vormen. Wij houden de ontwikkelingen op digitaal gebied nauwkeurig in de gaten. In deze vergeten we niet dat wij mensen die techniek maken ook verantwoordelijkheid hebben.
En dat is dan ook ons streven en missie van Sdigbo, een gezonde digitale toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Utopia? Wel nee, maar er is wel veel werk aan de winkel! De gesprekken moeten opgang komen. We moeten ons best doen elkaar te begrijpen, vanuit de synthetische als ook de reële wereld. En daar begint het werk van Sdigbo, namelijk op de basisscholen. Laat de leerkrachten meedenken, laten we naar het kind en zijn groeimogelijkheden kijken en de kansen blijven zien die de techniek ons kan geven.
​
Daarnaast is een belangrijk verschil tussen met nep en dat is dat wij echte mensen over een gave beschikken en dat is dat we empathie kunnen hebben voor onze medemensen. En deze empathie is zowel in de synthetische als in de reële wereld hard nodig.
Onze missie
Leer het kind verbanden te leggen tussen de analoge en de digitale werelden.
Onze visie
Wij maken ons sterk voor een gezonde digitale toekomst.